Virtuele Vrijdag – Matterport 3D meetsysteem

Tazama Marco van Ammers Fotografie

3D meetsysteem

Matterport 3D meetsysteem

Één van de bijzonderheden van de camera die ik gebruik, is het 3D meetsysteem. Tijdens het ronddraaien om een 360 graden foto te maken, is ook een infrarood meetsysteem actief. Bij iedere opname wordt de omgeving van de camera gescand, waarbij hoogte/afstand tot de vloer, muren, plafond, en objecten wordt gemeten.

Door alle gemeten afstanden/hoogtes te combineren ontstaat een compleet 3D ‘draadmodel’ waarin alle contouren van een gebouw zijn vastgelegd. Dat 3D model legt vast hoe ruimtes er uit zien, waar deuren, trappen en uitgangen zijn, en hoe ruimtes en verdiepingen met elkaar verbonden zijn. In feite de complete layout en routing van een gebouw.

Digitale maquette

De combinatie van de 360 graden foto’s en het 3D model vormt de digitale maquette waar Matterport bekend om staat. De digitale maquette geeft een heel realistisch beeld van een gebouw alsof je met een drone om het gebouw vliegt en door de muren kunt kijken. Dat ziet er niet alleen spectaculair uit, het helpt ook bezoekers van een virtuele rondleiding om te oriënteren en navigeren.

Indoor navigatie

Hiermee wordt ook direct een nieuwe toepassing van een virtuele 3D tour duidelijk. Naast een virtuele rondleiding kunnen de opnames ook gebruikt wordt voor bijv. indoor navigatiesysteem. Een soort Google Maps maar dan binnen gebouwen. Een app op je smartphone, die via de camera weet waar je in het gebouw bent, en de routing kent, kan je op het beeldscherm de route laten zien.

De 3D opnames van een gebouw kunnen dus op meerdere manier gebruikt worden. Naast een virtuele rondleiding en indoor navigatie zijn er nog meer toepassingen. Daar kom ik in volgende blogs op terug. Het maakt investeren in een virtuele 3D tour wel heel aantrekkelijk. Zolang het gebouw niet ingrijpend wordt verbouwd of aangepast, kunnen de opnames als basis dienen voor meerdere toepassingen.

Ken jij bedrijven of organisaties die een oplossing zoeken voor bewegwijzering en indoor navigatie, breng ze met mij in contact.

Contactgegevens

info@tazama.nl / 06-38895517

#virtuelevrijdag #3d #virtualreality #matterport #navigatie #bewegwijzering #3dmodel #digitaltwin