Virtuele 3D tours – hoe het allemaal begon

Tazama Marco van Ammers Fotografie

Virtuele 3D tours

Hoe het allemaal begon met virtuele 3D tours

Maart 2020: de lockdown maatregelen hebben direct invloed op mijn werkvoorraad. In een halve dag gaat mijn planning van goed gevuld naar praktisch leeg. Uitstel, en afzeggingen, binnen no time droogt het werkaanbod op. En nu? Afwachten is dan voor mij geen optie, want ook deze verandering geeft weer nieuwe kansen. Dus niet op de rem trappen, maar gas geven!

10 jaar 360 graden fotografie

Ruim 10 jaar maak ik 360 graden foto’s, en daarmee de laatste jaren ook virtuele tours. Zeg maar het Google Street View principe. Oftewel losse 360 graden foto’s omzetten naar virtuele rondleidingen. Ook in combinatie met VR brillen. Maar dat zijn nog geen virtuele 3D tours.

Matterport platform

Vrij snel heb ik toen het plan opgevat om te investeren in een Matterport systeem, en een interessante markt aan te boren. Dat systeem viel direct op door de functionaliteit en de opvallende 3D presentatie. En dus besloot ik virtuele open dagen voor scholen te gaan maken. Fysieke open dagen waren onmogelijk terwijl toch de klassen weer gevuld moesten worden. Een schot in de roos.

Maatschappelijke impact

Naast dat dit een ontzettend interessante markt is met vooral grotere klussen, zit er voor mij ook een maatschappelijke impact aan vast. Want door een tekort aan bijv. technische vakmensen is het belangrijk om er nu voldoende op te leiden om deze tekorten weg te werken.

Projecten

Na een paar zelf gemaakte showcase (waaronder de Rijper Wieler Boetiek) was het eerste grote project april 2020 het Regio College in Zaandam en Purmerend. Alhoewel ik op dat moment weinig ervaring had met virtuele tours in dit soort grote gebouwen, is het prima verlopen. Hier en daar wat uitdagingen, maar alles kunnen oplossen. Na oplevering was voor mij de potentie van het Matterport platform voor het onderwijs wel duidelijk. En nu 1,5 jaar later is het gewoon een gouden greep geweest!

Portfolio

Wil je meer weten over virtuele 3D tours kijk dan op deze webpagina: https://tazama.nl/matterport-3d-virtual-reality/