Logo Tazama bedrijfsfotografie Alkmaar

Checklist voor auteursrecht

Checklist auteursrecht en foto's

Help! Hoe zit het nu met het auteursrecht op foto's? Wanneer mag ik een foto nu wel of niet gebruiken? Hoe gebruik ik de checklist?

Alhoewel het verplichte kost is voor bedrijven en ondernemers, weten ook fotografen niet altijd hoe het zit. Helaas zijn er genoeg voorbeelden van gevallen dat het fout gaat. De financiële gevolgen kunnen dan snel oplopen naar een paar duizend Euro. En dat is gewoon te voorkomen.

Google is geen beeldbank

Veel mensen denken dat foto's gevonden via Google gewoon gebruikt mogen worden. Gratis, dat wordt vaak gedacht. Maar helaas is de werkelijkheid anders. In principe zijn alle foto's beschermd door auteursrecht. Daarmee kan de maker (de fotograaf) bepalen wie de foto mag gebruiken, en tegen welke vergoeding.

Oneigenlijk gebruik

Bij oneigenlijk gebruik (dus o.a. zonder toestemming) kan de fotograaf in actie komen en een schadevergoeding eisen. Draait deze eis uiteindlijk uit op een rechtzaak, dan kan de verliezende partij zomaar een kostenpost van een paar duizend Euro tegemoet zien.

Checklist van DuPho

Om dat duidelijk en inzichtelijk te maken heeft brancheorganisatie DuPho een checklist gemaakt. Deze checklist kun je hier downloaden. Door het schema te volgen kun je te weten komen wat je in een bepaalde situatie wel of niet mag. Raadpleeg bij twijfel altijd een specialist! Dat kan een fotograaf maar ook een advocaat op het gebied van Intellectueel Eigendom (IE) zijn.

Zolang je geen zekerheid hebt is er maar 1 raad: de foto niet gebruiken!

Advies

Omdat auteursrecht een belangrijk onderwerp is binnen de fotografie heb ik mij daar ook in verdiept. Daarmee kan ik meestal snel inschatten wat een juiste beslissing is in een situatie. Heb je vragen over auteursrecht, neem dan contact met mij op. Ik geef graag antwoorden op je vragen.