logo_tazama

Publiceren van foto’s

Publiceren van foto's

Help! Er gaat iets fout met het publiceren van foto's. De fotograaf wil een vergoeding voor gebruik zonder toestemming...

Ja dat kan, en hij staat zeer waarschijnlijk in z'n recht! Wat net zoals bij gebruik van muziek of bijv. software hoort bij het gebruik van een foto ook vaak een vergoeding. Normaal gesproken zal een fotograaf vooraf en afhankelijk van het soort gebruik een vergoeding vaststellen. Ga je daarmee akkoord, en ook met evt. aanvullende voorwaarden zoals naamsvermelding, dan is het netjes geregeld.

Google is geen beeldbank

Vaak gaan bedrijven en organisaties via Google op zoek naar de juiste foto('s) voor hun publicatie. Als die gevonden is vergeet men vaak de volgende stap: op zoek naar de maker om toestemming te vragen. Vaak hoor ik als fotograaf: "ja die heb ik op Google gevonden..." maar dat is (helaas) geen excuus. Zoals ik in een eerdere blog verteld heb, Google is een zoekmachine en geen beeldbank. Google laat zien welke foto's ergens op het internet gebruikt worden.

Schadevergoeding

Na het gebruik zonder toestemming kan een fotograaf een schadevergoeding eisen. Het direct verwijderen van de foto nadat de fotograaf het misbruik heeft gemeld is helaas niet voldoende. Er is zonder toestemming gepubliceerd dus blijft een schadevergoeding van kracht.

Advies

Wil je advies over het gebruik van foto's? Wil je meer weten over het auteursrecht op foto's? Neem dan contact met mij op!